Takaisin uutisiin

Julkaistu 08.09.2022

Susijengikin innokkaasti Susikoulun koulun penkillä Prahassa

Sekä Susijengin alkulohko Koripallon EM-kilpailuissa että Kisakallion Urheiluopiston järjestämä turnausviikon mittainen Susikoulu päättyy tänään torstaina Prahassa. Viiden päivän ajan 21 suomalaista koululaista on saaneet opiskella ainutlaatuisen yhteistyön myötä sekä fanien kotiluolassa Sudenpesässä että paikallisten lasten kanssa ředitelka ZŠ a MŠ Praha 5 koulussa Zličínin alueella. Päivän päätteeksi Susijengin matka jatkuu Berliiniin jatkopeleihin ja Susikoulun oppilaiden matka jatkuu Suomeen ja omien luokkakavereiden pariin omiin kouluihin

Sekä Susijengin alkulohko Koripallon EM-kilpailuissa että Kisakallion Urheiluopiston järjestämä turnausviikon mittainen Susikoulu päättyy tänään torstaina Prahassa. Viiden päivän ajan 21 suomalaista koululaista on saaneet opiskella ainutlaatuisen yhteistyön myötä sekä fanien kotiluolassa Sudenpesässä että paikallisten lasten kanssa ředitelka ZŠ a MŠ Praha 5 koulussa Zličínin alueella. Päivän päätteeksi Susijengin matka jatkuu Berliiniin jatkopeleihin ja Susikoulun oppilaiden matka jatkuu Suomeen ja omien luokkakavereiden pariin omiin kouluihin

Lahtelainen luokanopettaja Tytti Heikkinenn opetti Susikoulussa koko viikon. 

– On todella hienoa havaita kuinka nopeasti lapset tutustuvat vieraisiin lapsiin ja saavat heistä koulukavereita vaikkakaan yhteistä kieltä ei aluksi ole. Samalla tämä on osoitus siitä, että meidän kannattaa rohkeasti luoda kansainvälisiä uusia tuttavuuksia koska niitä tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

Susikoulu on Kisakallion ja sen kumppaneiden järjestämä konsepti Prahaan saapuville Suomen joukkueen faneille eli koululaisille, jotka ovat ottaneet lomaa omasta koulusta päästäkseen katsomaan Susijengin otteita kisoihin.

SUSIJENGI KOULUN PENKILLÄ

Yksi Susikoulun perinteistä on se, että myös Susijengin pelaajat saapuvat koulun penkille tekemään erilaisia koulutehtäviä oppilaiden kanssa. Tämä ainutlaatuinen koulupäivä toteutui keskiviikkona iltapäivällä kun Susijengi saapui koulun penkille Suomen Prahan suurlähettilään residenssin upeisiin puitteisiin.

Iloisesti koulun tehtäviin heittäytyneet pelaajat laittoivat parastaan ja suoriutuivat upeasti erilaisista tehtävistä. Yksi haastavimmista oli Susikoulun ensimmäinen tehtävä, jossa pelaajien tuli löytää oma nimi ja paikka koululuokassa. Lopulta sekaisin menneet kirjaimet järjestyivät ja kaikki löysivät oman pulpetin.

Toinen mielenkiintoinen tehtävä Susikoulussa oli sellainen, jossa Susikoulun oppilaat pääsivät haastattelemaan ja esittämään pelaajille kysymyksiä, joita olivat viikon aikana miettineet. Haastatteluiden perusteella Susikoulun oppilaat saivat selville että joukkueen paras kokki on Alexsander Madsen vaikkakin Ale tekee harvoin ruokaa kun yleensä ruoka on valmista. Joukkueen unikeko titteli on annettu Miro Littlelle ja joukkueen hymypoika on Sasu Salin. Joukkueen pelaajat ovat saatujen tietojen perusteella vertailleet myös ruutuaikaa ja vähiten kännykkää käyttää Petteri Koponen.

Koulupäivän viimeisessä tehtävässä Susikoulun oppilaat saivat ottaa yhteisiä valokuvia pelaajien kanssa samalla kun nimikirjoituksia varten hankitut kynät olivat ahkerassa käytössä. Susijengin otteet Susikoulun penkillä oli silmiinpistävän innokkaita ja pelaajista huokui lapsista välittäminen.

Susijengin asennoituminen Susikoulun oppilaisiin oli jotain, mitä itse en ole missään aikaisemmin nähnyt. Pelaajat heittäytyivät täysin opettajien ja oppilaiden suunnittelemiin tehtäviin eikä pelaajilla ollut kiire mihinkään. Jokaiseen mukaan otettuun paitaan, koripalloon tai nimikirjoitusvihkoon oli aikaa kirjoittaa nimmari. Lajin kasvatukselliset arvot huokuvat pelaajista ulos, kiteyttää Susikoulun isä Harri Hollo yhteistyötä Susijengin kanssa.

Myös Porvoosta Prahaan perheensä kanssa matkannut ysiluokkalainen Janne Lankinen sanoo, että parasta Susikoulussa on ehdottomasti se, että myös Susijengin pelaajat tulevat kouluumme opiskelemaan. Janne oli Susikoulun oppilaana jo Montpellierissä vuonna 2015 ja halusi ehdottomasti osallistua myös tänä vuonna. Lisäksi nuori koripallon harrastaja pitää tärkeänä että täällä voidaan opiskella sekä englantia että tsekin kieltä.

Susikoulun opetussisältö on rakennettu arvostetun suomalaisen Liikkuva Koulu filosofian mukaisesti sekä niin, että opetussuunnitelman sisällön painopisteinä ovat liikuntataitojen, monilukutaidon ja kulttuurillisen vuorovaikutuksen tukeminen niin, että oppilaiden laaja-alainen ajattelu kehittyy mainittujen teemojen parissa.

Tšekissä on upea ja historiallisesti monipuolinen kulttuuri ja se tarjoaa Susikoulun oppilaiden paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja yhteistyö paikallisen koulun kanssa mahdollistaa sen, että lapset saavat aidon kokemuksen siitä, mitä koulunkäynti on Tsekeissä, sanoo jo Montpellierissä Susikoulun opettajana toiminut espoolainen Laura Suonranta.

Yksi Susikoulun oppilaista on helsinkiläinen Irmeli Stedt. Irmeli innostui koulusta heti kuultuaan äidiltään mahdollisuudesta.

– Ilmoittauduin heti kun näimme ilmoituksen koska tiesimme Susikoulusta kun minun isoveli Eemeli oli koulussa vuonna 2015, kertoo Irmeli Susikoulu innostuksestaan.

Irmelin mielestä parasta Susikoulussa on se, että saa paljon uusia kavereita eikä koko ajan tarvitse tehdä läksyjä kun on niin paljon kivaa ja yhteistä tekemistä paikallisten koululaisten kanssa. Vielä ennen äidinkielen kotitehtäviä Irmeli nimeää Lauri Markkasen ja Sasu Salinin suosikkipelaajikseen.

Ranskan Montpellierissä 2015 lanseerattu ja suuren suosion saavuttanut Susikoulu on jälleen Prahassa varattu viimeistä koulupaikkaa myöden. Kumppanikoulun löytymisessä ovat avustaneet Suomen Prahan suurlähetystössä työskentelevä Michal Pitin sekä Suomen naisten koripallomaajoukkueen valmentaja Mirka Dettmann.

– Susikoulu kuuluu Kisakallion Urheiluopiston innovaationa syntyneeseen Finnish PopUp School –konseptiin. Idea ensimmäisestä Susikoulusta syntyi Bilbaon MM-turnauksessa 2014 Kisakallion Urheiluopiston innovaationa.

Tänä vuonna Susikoulu toteutuksen Prahassa ovat mahdollistaneet yhteistyö Kisakallion Urheiluopiston, Suomen koripalloliiton, WSOY:n, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Suomen Prahan suurlähetystön kanssa. Lisäksi Sudenpesä (Elämys Group) on tarjonnut tiloja koulun käyttöön. Lisäksi Susikoulu ja paikallisen koulun kummioppilaat kutsuttiin Tsekin koripalloliiton vieraaksi tiistaina pelattuun Suomi Tsekki otteluun.

Montpellierissä 2015 suomalaisille lapsille ja Susijengin faneille toteutettu historian ensimmäinen Susikoulu oli menestys ja keräsi laajasti myös kansainvälistä medianäkyvyyttä. Lisäksi ainutlaatuista innovaatiota ihasteltiin ja kiiteltiin laajasti koripallopiireissä.

- Koripalloliitto on aina tukenut vahvasti lasten ja nuorten oppimista osana suomalaisen koripallon strategiaa. Koulunkäynnin tukeminen on meille kunnia-asia. On hienoa, että meiltä löytyy kumppaneita, jotka jakavat arvomme, kommentoi Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

- Kaikki palaute, jonka olemme kouluviikon aikana saaneet, on todella positiivistä ja uskon tuon perusteella että turnauksen aikaiselle koululle oli jälleen selkeä tilaus, sanoo Susikoulun keksijä ja kisakallion projektijohtaja Harri Hollo koulusta ja jatkaa, tulee todella hyvä fiilis kun näkee innostuneita lapsia tekemässä koulutehtäviä yhdessä paikallisten lasten kanssa.

Lopuksi Hollo paljastaa että neuvotteluita uusista Finnish PopUp School konseptiin kuuluvista urheilutapahtumien aikaisista koulusta on käynnissä sekä Suomessa että maailmalla.

Herääkin loppuun kysymys että laajeneeko Susikoulu seuraavaksi kansainväliseksi , pelasihan Susijengi itsensä MM-kisoihin 2023?

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ SUSIKOULUN PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI PRAHASSA

Jo Montpellierissä Susikoulun kumppanina toiminut WSOY on toiminut aktiivisesti myös Prahan EM-kilpailuiden Susikoulun pääyhteistyökumppani mahdollistaen opettajien työn koulussa. Lisäksi WSOY on tarjonnut oppilaille luettavaksi lasten ja nuorten kirjallisuutta.

- Koripalloliiton ja Kisakallion kasvatukselliset arvot tukevat erinomaisesti myös WSOY:n pian 145 vuoden kokemusta. Perinteikäs kustantamo on mielellään mukana lapsien kasvatustehtävässä, sanoo WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Kuvat: Ville Vuorinnen/ Harri Hollo

 

Takaisin uutisiin