Julkaistu 06.11.2024
Kisakallion blogi: Motorinen monipuolisuus - luova voima urheilijan taustalla
Kisakallion osaamisen kehittämisen kokonaisuudessa ydinosaamista on liikuntataitojen oppiminen ja opettaminen. Olemme jo pitkään keskittyneet erityisesti lasten ja nuorten motoristen taitojen kehittämiseen sekä taitojen hyödyntämiseen liikkumisessa ja urheilussa.
Motorinen, kognitiivinen ja sosiaalinen kehitys ovat yhteydessä toisiinsa, joten motoristen taitojen harjoittelulla ja kehittämisellä voidaan fyysisen aktiivisuuden ja liikunnallisen elämäntavan lisäksi vaikuttaa myös muihin kehityksen osa-alueisiin. Edistääksemme urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia, olemme ottaneet käyttöön motorisen monipuolisuuden läpileikkaavaksi teemaksi mm. valmentaja- ja ohjaajakoulutuksiin sekä urheilijoiden fyysisen suorituskyvyn kehittämiseen.
Motorinen monipuolisuus on kykyä suorittaa erilaisia motorisia tehtäviä tai liikkeitä tehokkaasti ja taitavasti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Se koostuu monenlaisista taidoista, kyvyistä sekä fyysisistä ominaisuuksista. Motorinen monipuolisuus on kuin talon kivijalka, jonka tulee olla riittävän vahva, jotta talo voisi pysyä pystyssä ja jotta sen päälle voitaisiin rakentaa lisää kerroksia. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että motorisen monipuolisuuden pohjan rakentaminen tulee aloittaa jo lapsuusvaiheessa ja sitä kehitetään läpi elämän.
Motorista monipuolisuutta voidaan kehittää vaikkapa parantamalla urheilijan kehonhallintaa. Kehonhallinnalla tarkoitetaan kykyä tuntea kehon asennot, liikkeet ja lihasten voimankäytön vaihtelut – hallita kehoa kokonaisvaltaisesti. Hyvä kehonhallinta edistää siis motorista monipuolisuutta, koska se auttaa urheilijaa suorittamaan liikkeet tarkasti ja hallitusti erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi pallopeleissä alastulot, nopeat suunnan- ja temmon muutokset sekä jarrutukset luonnistuvat, kun hallitaan keho.
Kehonhallintaan liittyvät liikkuvuus, koordinaatio, liikemallit, voima ja kestävyys kulkevat aina yhdessä. Loukkaantumisriski pienenee, kun esimerkiksi uusiin yllättäviin tilanteisiin pystytään reagoimaan nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti. Kehon hallinnan pettäminen voi johtua esimerkiksi heikosta lihasvoimasta tai puolieroista liikkuvuudessa tai lihasvoimassa. Liikkuvuuden heikentyminen taas vaikuttaa suoraan negatiivisesti koordinaatioon, mikä puolestaan alentaa suorituskykyä aiheuttamalla vääriä liikemalleja, heikentynyttä voimantuottoa ja kestävyyttä. Kaikki edellä mainitut tekijät heikentävät päivittäistä toimintaa, suorituksista selviämistä ja kehonhallintaa.
Kehonhallinnan voidaan katsoa olevan osa motorista kuntoa. Motorinen kunto rakentuu koordinaatiosta, ketteryydestä, tasapainosta ja nopeudesta. Tarkoituksenmukaiset ja oikeat suoritusten liikeradat edellyttävät myös liikkeiden tasolla olevien fyysisten perusedellytysten (lihasvoima, liikkuvuus ja kestävyys) täyttymistä. Näiden lisäksi myös rakenteellisilla tekijöillä, kuten tukirangan anatomialla, voi olla vaikutusta liikkeiden hallintaan. Hyvässä kehonhallinnassa hermoston, lihasten ja aistien toiminta näyttäytyy tarkoituksenmukaisena, sujuvana ja turvallisena suorituksena, jossa liikkeet suoritetaan hallituilla liikelaajuuksilla ja -radoilla siten, ettei kudosvaurioita pääse virheellisen kuormituksen johdosta syntymään.
Kognitiiviset tekijät, kuten ennakointi ja mukautuminen, huomiokyky, ja siihen liittyvä vireystila vaikuttavat myös osaltaan kehonhallintaan esimerkiksi vaativia kehonhallinnan harjoitteita tehdessä. VIreystilaan vaikuttaminen herättävillä harjoitteilla esimerkiksi harjoitustapahtuman alussa voi auttaa tehtävään keskittymisessä ja sitä suoriutumisessa.
Ihminen oppii koko elämänsä aikana uusia asioita tulkitsemalla uutta tietoa ja rakentamalla sen pohjalta kuvaa ympäristöstään. Harjoittelu motorisen monipuolisuuden parantamiseksi sisältää usein erilaisia harjoituksia ja aktiviteetteja, jotka haastavat kehon eri osia ja kehittävät erilaisia taitoja. Monipuolisesti harjoitteleva sekä monipuoliset taidot omaava urheilija omaa useita ratkaisumalleja liikkumiseen liittyviä tehtäviä suorittaessaan. Motorisesti monipuolinen keho toimii luovasti tilanteen vaatimusten mukaan ja kestää paremmin myös harjoitteluun liittyviä kuormitusta.
Maaliskuussa 2025 (26.-28.3.) Kisakallion urheiluopisto järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa viidennen Motor Skills Acquisition konferenssin. Motoristen taitojen kehityksen, taidon oppimisen, opettamisen, sekä valmentamisen kansainvälisten asiantuntijoiden avulla syvennytään sekä teoriassa että käytännössä motorisen monipuolisuuden kivijalan rakentamiseen eri keinoilla.
Konferenssissa jaetaan ajankohtaista tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa, sekä päästään kokeilemaan käytännössä monipuolisia taidon oppimisen menetelmiä alan asiantuntijoiden vetämissä käytännön demoissa. Lisäksi verkostoituminen sekä kotimaisten että kansainvälisten toimijoiden kanssa on keskeisessä osassa konferenssin ohjelmaa.
Early-bird ilmoittautuminen on auki vielä tammikuun puoleen väliin asti ja abstraktinkin ehtii vielä palauttamaan, jos teet itse tutkimustyötä aiheeseen liittyen.
Lisätietoja löytyy Kisakallion nettisivuilta: Motor Skills Acquisition 2025
Kirjoittaja:
Pauliina Vastamäki, Liikuntataitojen ja osaamisen kehittämisen asiantuntija, Kisakallion Urheiluopisto
Päälähde:
Kalaja & Kalaja. 2022. Kehonhallinta - liikuntataitojen oppiminen ja harjoittelu
Takaisin uutisiin