Takaisin uutisiin

Julkaistu 13.12.2024

Hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osaamisen kehittämistä – Kisakallion Urheiluopisto Hyvinvointikoulussa

Syksyllä 2023 Kisakallion Urheiluopiston henkilökunta pääsi paneutumaan Hyvinvointikoulun oppeihin. Hyvinvointikouluun ja henkilöstön kehittämiseen panostaminen liittyi vahvasti Kisakallion 75-vuotisen taipaleen juhlistamiseen.

Juhlavuoden kunniaksi Kisakallion Hyvinvointikoulun projekti huipentui elokuussa 2024 Haltin valloitukseen, joka oli paitsi kunnianosoitus opiston perustajan Kaarina Karin rohkeudelle, mutta myös työyhteisön hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden kehittämisen merkkipaalu.

Yhteisellä asialla

Projektin aikana Kisakallion henkilöstö pääsi tarkastelemaan omaa jaksamistaan, kehittämään fyysistä ja psyykkistä kuntoaan sekä vahvistamaan yhteistyötä aivan uudella tavalla.

– Henkilökunta on saanut uusia välineitä arjen haasteisiin, ja arvostus toisia kohtaan on kasvanut. Olemme vahvistaneet kokemusta siitä, että olemme kaikki talon yhteisellä asialla, kertoo Kisakallion Urheiluopiston toimitusjohtaja Petri Tarkkanen.

Kisakallion Hyvinvointikoulu ei ollut vain yksilötason projekti, vaan myös keino vahvistaa organisaatiota. Tarkkanen korostaa, että projekti auttoi yhdistämään heterogeenisen työyhteisön eri osastoja.

– Työyhteisömme ryhmäytyminen parani merkittävästi, ja toiminta on nyt jouhevampaa. Hyvinvointikoulun myötä syntyi myös kokemus yhteisestä asiasta ja kynnyksettömästä vuorovaikutuksesta.

– Moderni työkykyjohtaminen edellyttää nykyaikaisia välineitä. Hyvinvointikoulu toimi tässä onnistuneena esimerkkinä hybridimallin hyödyntämisestä, jossa digitaalisia välineitä hyödynnetään, kun se koetaan tarkoituksenmukaiseksi, hän mainitsee.

Hyvinvoinnin pienet askeleet

ICT-asiantuntija Teppo Louhenkilvelle Hyvinvointikoulun projekti oli ratkaiseva käänne oman hyvinvoinnin polulla. Uniapneadiagnoosi ja heikko jaksaminen olivat aiemmin rajoittaneet arkea, mutta Firstbeat- ja InBody-mittaukset innostivat seuraamaan kehitystä konkreettisilla mittareilla.

– Olen päässyt eteenpäin pienillä askelilla. Ilman tätä projektia en olisi saanut tällaista testausinnostusta. Haltin reissu oli iso, konkreettinen tavoite, jota kohti lähteä rakentamaan omaa kuntoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

– Päätin, että minä en ole se, joka täältä tunturista kannetaan alas, hän lisää nauraen.

Projektin myötä Louhenkilpi sai huomattavia tuloksia: verenpaine laski, palautuminen parani, ja ruokavaliomuutokset toivat konkreettisia vaikutuksia.

– Tästä mennään hyvällä fiiliksellä eteenpäin omaan tahtiin.

Yhteisöllisyyden voima

Liikuntataitojen ja osaamisen kehittämisen asiantuntija Pauliina Vastamäelle Hyvinvointikoulun merkittävin anti oli yhteisöllisyys ja tiimityö. Haltin valloitus oli konkreettinen, haastava päämäärä, joka motivoi valmistautumaan sekä fyysisesti että psyykkisesti.

– Haltin reissu yhdisti meitä vahvasti. Porukkaa oli eri osastoilta, ja yhteistyötä tehtiin aivan eri tavalla kuin normaalissa työarjessa. Opin työkavereistani paljon uutta.

Vaikka reissu oli odotettua raskaampi, itsensä ylittämisen tunne oli palkitseva. Vastamäki uskoo, että Hyvinvointikoulun kaltaiset hankkeet herättelevät pohtimaan omaa hyvinvointia eri näkökulmista ja tarjoavat uusia työkaluja myös niille, joilla asiat ovat jo hyvässä mallissa.

– Mielestäni Hyvinvointikoulun lähestymistapa on selkeä ja ymmärrettävä.

​​​​Perinteitä kunnioittaen

Projektin huipennus, Haltin valloitus, oli paitsi konkreettinen haaste, mutta myös arvokas osa Kisakallion historian kunnioittamista. Projektijohtaja Harri Hollo näki reissun mahdollisuutena kunnioittaa Kaarina Karin rohkeaa perintöä.

– Haltin valloitus liittyy vahvasti Kisakallion arvoihin. Olemme rohkeasti uskaltaneet hypätä tuntemattomaan ja haastaa itseämme näinä 75 vuotena, joina Kisakallio on ollut olemassa.

Hollo sai tuekseen pitkän linjan retkeilyammattilaisen Poppis Suomelan, ja suunnittelu huipentui onnistuneeseen toteutukseen. Ryhmän yhteishenki ja kyky sopeutua haasteisiin vahvistuivat matkan aikana merkittävästi.

– Kaiken kaikkiaan Haltin valloitus yhdessä oli mielettömän upea kokemus. Opimme toisistamme asioita yli yksikkörajojen ja se kantaa varmasti pitkälle myös tulevaisuudessa.

Kohti uusia huippuja

Kisakallion Hyvinvointikoulu osoitti, että yksilön hyvinvointi ja yhteisöllisyyden voima kulkevat käsi kädessä. Haltin valloitus on symboli siitä, mitä voidaan saavuttaa, kun rohkeus, yhteistyö ja periksiantamattomuus yhdistyvät.

Kisakallion matka jatkuu – yhä korkeammalle, kohti uusia huippuja.

 

Lue lisää Kisakallion Hyvinvointikoulusta

Kuva: Poppis Suomela

Takaisin uutisiin